Изберете страница
Във фитнес средите често се гледа на храната от чисто функционална гледна точка – трупането на максимално количество мускулна маса или свалянето на голямо количество мазнини е доминираща цел. Затова на храната се дава второстепенното място. Понякога се наблюдава или почти автоматичното консумиране на вече безвкусна или безразлична храна (напр. 1 кг ориз и 1 кг месо на ден) или пък отделянето на 5 г в повече (сготвен) ориз от чинията, така че да не се превиши ежедневния прием дори с 1 кал.

От друга страна, могат да се видят и легендарните “cheat” (“свободни”) дни на Дуейн Джонсън (Скалата) и хилядите калорийни предизвикателства, като 10 000 kcal на ден е минимум по дефиниция. С други думи стойността на храната отново се губи, само че 14-тата палачинка или 98 000-ната калория вместо 250-ия грам протеин.

Храната обаче не е чисто функционална единица, защото яденето или храненето има основна част и в социалния живот на човека

Чувстваме се изключително неудобно, когато отказваме нечие предложение да “си вземем нещо”. Причината е, че човек отказва да участва в удоволствието на другия, което обаче той е и склонен да сподели.

Не трябва, разбира се, да се забравя и фактът, че този, който предлага, също трябва правилно да отчита контекста на предложението си (напр., ако е запознат, че другият спазва определен хранителен режим), но в крайна сметка това още повече и доказва, че храната не е просто функционална единица. За някои хора сядането на масата пък продължава да бъде нещо като ежедневен ритуал, а Бъдни вечер е един от най-обичаните празници, на които семейството се събира около масата за вечеря.

От друга страна, макар яденето на крак или “on the go”, т.е. незадължително съпровождано с някаква ритуалност или особена подготовка, да е все по-разпространено, то това и невинаги означава загубата на социалния аспект на храненето. С други думи, доколкото има някакво противопоставяне между двете, то също може да се сведе до приемането или неприемането на храната от чисто функционална гледна точка. На много места по света има ежегодни фестивали или празненства, където храненето на крак, за да не се “изпуска” събитието, не прави храната просто поглъщане на някакви калории, а напротив – подобрява цялостното преживяване.

В настоящата статия искахме да изразим някои наблюдения относно храненето и социалната му функция, както и относно някои поне в сегашния момент по-известни феномени и практики на хранене. Заключението е, че трябва да се гледа на храната отвъд чисто функционалния ѝ аспект. Без, разбира се, да се забравя, че тя несъмнено го има и че храната не е само удоволствие. Все пак храненето е и начин на общуване между хората, заради което храната има по-специално присъствие в живота ни.

Вземи 20% отстъпка

Абонирай се и получи 20% отстъпка за първата си поръчка.