Изберете страница
Има едно често срещано твърдение, че здравословните храни са по-скъпи и недостъпни. Това твърдение обикновено се базира предимно на съотношението между цените на тези продукти и количеството им. Колкото по-малко количеството и по-висока е цената, толкова повече се потвърждава впечатлението, че даден продукт е твърде скъп или с други думи, че 1 лев купува сравнително по-малко количество продукт.

В тази статия разглеждаме това често срещано твърдение

От една страна, невинаги е ясно какво конкретно се има предвид под “здравословни продукти”. Понякога за такива се взимат например само “био” или “органичните” храни или пък домашното приготвените, т.е. не-индустриално преработените храни.

По-правилно обаче изглежда като здравословни да се приемат храни, без значение дали са био или органични, “истински” или “произведени”, които в сравнение с други храни имат определени значителни предимства по отношение на хранителните си качества за същото количество тегло: т.е. например по-малко калории, повече фибри (линк към статията ни “Фибри”), витамини и минерали, повече протеин и т.н. Такива храни имат сравнителни предимства по отношение на макронутриенти (протеин, въглехидрати, мазнини), микронутриенти (витамини, минерали) или енергийна стойност (в повечето случаи такива предимства идват, метафорично, “в пакет”, т.е. се намират вкупом в един и същи продукт).

Едно важно заключение тогава е, че взимайки предвид фактора хранителна стойност, съотношението количество-цена се изменя: 1 лв, изхарчен за здравословни продукти, може всъщност да купи повече xранителна стойност при здравословните продукти. Разбира се, това не значи, че цената остава без значение. Ако например 1 кг био ябълки имат 10% повече хранителни предимства, това не оправдава плащането на двойна цена спрямо същото количество “обикновени” ябълки.

От друга страна, макар и надали да има човек, който целенасочено и постоянно да иска да се храни нездравословно или пък особено семейството си, то и немного са хората, които целят абсолютното максимизиране на хранителните стойности на своите покупки. Вкусът си остава основна част при избора на храна, защото в крайна сметка храната не е и само функционална единица, а и незаменима част от социалния живот на човек (традиционното събиране около масата), а и въобще е едно от най-човешките неща (малко са нещата, които могат да заменят истинската и неподправена радост от вкусната храна).

И с оглед на вкуса като фактор тогава, без обаче да се забравят хранителните предимства, тестът “цена-количество” може да бъде наклонен в посока, която не определя даден здравословен продукт като твърде скъп.

Не трябва на последно място да се забравя и това, че здравословните продукти обикновено не могат и да бъдат консумирани в такива количества, както другите

Трудно е да си представим как човек изяжда 1 кг ябълки, но съвсем постижимо е да изяде една голяма пица. Има значение и каква цена се плаща за консумирането на една нормална порция от дадената храна. Една порция здравословен продукт често е по-евтина от по-нездравословните алтернативи, просто защото е по-трудно да се изяде същото количество.

В заключение, има и други съображения, които биха могли да определят дали даден здравословен продукт е твърде скъп според съотношението “цена-количество”. На пръв поглед високата цена може да бъде компенсирана от други фактори като хранителни стойности, вкус, количество или пък и комбинацията им.

Вземи 20% отстъпка

Абонирай се и получи 20% отстъпка за първата си поръчка.