Изберете страница
В статията ни за различните компоненти на храните фибрите бяха определени като междинна категория между макро- и микронутриентите. Причината за това беше, че макар фибрите да попадат под категорията на макронутриента въглехидрат, те не могат да бъдат разградени от тялото до нивото на захарната молекула и следователно не могат да бъдат използвани като източник на енергия.

По същата причина, т.е. своята неразградимост и това, че просто “преминават” през тялото, фибрите придобиват и полезните си свойства. Един от по-познатите ефекти на диетата, богата на фибри, е това, че способства регулярността.

Фибрите най-общо се разделят на разтворими и неразтворими, като се има предвид по-конкретно тяхната разтворимост или не във вода

Неразтворимите фибри преминават директно като маса през стомашния тракт, което пък по-пряко обяснява и горепосочения позитивен ефект върху регулярността.

Разтворимите фибри, наричани още ферментиращи или гелоподобни, се разтварят във вода, забавяйки храносмилателните процеси и намалявяйки нивата на кръвната захар и холестерола в кръвта. Разтворимите фибри се наричат още и ферментиращи, защото се разграждат и използват бактериите в стомаха като храна . Те имат позитивно въздействие върху чревната микробиома. Важно е тук да се отбележи и, че доказателствата за позитивните ефекти на фибрите се отнасят до следването на диета, богата на фибри.

Друг начин на разделение на фибрите е на диетични, т.е. такива с изцяло естествен произход, и функционални, т.е. такива, които са получени като екстракт от натурални източници или пък изцяло синтетично произведени. Функционалните фибри са обикновено тези, които се добавят в определени продукти за подобряване на хранителната им стойност.

Един от основните факти за фибрите е, че хората просто не ядат достатъчно от тях.

Препоръчителните количества варират между възрастта и пола, но по-общо жените трябва да консумират поне 25 г на ден, а мъжете – 35-38 г. Макар да не са ни известни проучвания специално за България, изследванията в други страни показват, че хората обикновено консумират по около 15 г на ден, поне в Европа и САЩ.

С изключение на изцяло синтетичните функционални фибри, е трудно да се каже кои храни на кой тип фибри са богати. А с оглед на горните факти за средната консумация и най-вече на различните позитивни ефекти както на разтворимите, така и на неразтворимите и то както диетични, така и функционални фибри, това не е и нужно.

Основни източници на фибри са плодовете и зеленчуците, ядките и бобовите изделия, зърнените храни и семената, както и храни, допълнително фортифицирани с функционални фибри.

*Искаме да отбележим, че тази статия не съдържа медицински становища и ние не сме лица с медицинско образование.

Вземи 20% отстъпка

Абонирай се и получи 20% отстъпка за първата си поръчка.